Gå til hovedindhold

Vejen til en økologisk proteinbar

Udarbejdet af Karoline for Functional Nutrition

I lang tid gik vi med overvejelserne om at lave en økologisk proteinbar og nu er den endelig på hylderne. Vi vil nemlig gerne give vores bud på en take-care bar, hvor ingredienserne er nøje udvalgt, økologiske og ikke indeholder nogen former for pesticider. Vi har taget en snak med vores produktudvikler Niclas Uttrup om, hvordan vores Organic Bar er blevet en realitet. 

Hvordan kom idéen til en økologisk proteinbar?

Vi er hele tiden på udkig efter nye produkter eller nye teknologier, som gør det muligt at skabe noget nyt som ikke er set før. Vi har i en lang periode haft fokus på vores proteinbars samt et sundere alternativ, men desværre har vi haft nogle udfordringer i forhold til, at produktionsfaciliteterne ikke har fuldt med udbuddet. Derfor har man heller ikke set, at der er sket noget særligt innoverende på denne front. Vi lader os dog ikke slå ud af en udfordring, så vi tog fat i et gammelt bekendtskab, som heldigvis var klar til at løfte opgaven på trods af, at deres produktionsapparat ikke var gearet til den ønskede kompleksitet samt skulle source alle de økologiske ingredienser, som der skulle til før, at bolden kunne blive sparket op.

Hvad ligger der af tanker og valg bag Mols Organic som samarbejdspartner?

Når man skal have planlagt nye produkter og have lavet en prototype, så møder man oftest restriktioner, som man skal holde sig inden for. Det betyder altså, at der ikke er fri leg på alle fabrikker, hvilket vi selvfølgelig har den største respekt for. Hos Mols Organic fandt vi dog en løsning på det hele, hvilket indebærer, at baren er delvist håndlavet. Det vil altså sige, at de tre konditorer hos Mols Organic selv tilføjer både hasselnødde cremen og peanutbutter creme samt de små puffede ærter. Derudover er nogle af ingredienserne også færdigbehandlet hos Mols Organic i og med, at vores behov og efterspørgsel endnu ikke fandtes i en økologisk model.  

Hvorfor er der ikke produceret økologiske produkter før nu?

Simple fødevarer som kun består af enkelte ingredienser, er mindre komplekse og lettere at få fat i, så der vil det være en mulighed at lave økologiske produkter i enkelt stykker. Men når man skal lave et produkt, som består af 15-20 ingredienser, som alle skal være økologiske og man samtidig ikke må gå på kompromis med smagen og ligeledes finde et produktionsanlæg, som er økologigodkendt til håndtering samt krydskontaminering, så er mulighederne lige pludselig rigtig små. Derudover er efterspørgslen på denne slags produkter i kosttilskud verden også relativ lille - set i forhold til almindelige fødevarer. Vi håber selvfølgelig, at dette ændrer sig og der dermed kommer flere muligheder i markedet for at kunne producere økologisk. 

organic

Hvad har været det sværeste ved at lave en økologisk proteinbar?

Det som har været det sværeste, har været at source alle de økologiske ingredienser, som vi ønskede at bruge til denne bar. Det har været et enormt stort arbejde at få både den rigtige ingrediens til at hænge sammen med kvalitet og pris. Dette skyldes at økologiske special ingredienser kan have et pris niveau, der endnu ikke har været udsat for et moderat udbud. Dog er det lykkedes os ikke at gå på kompromis med hverken ingredienser eller den høje kvalitet. 

Hvorfor er der ikke lige så meget protein i denne bar, som i de øvrige proteinbarer?

En vigtig ingrediens i en proteinbar er selvfølgelig protein, der er det vigtigt at forventningsafstemme inden et projekt som dette igangsættes. Traditionelle proteinbars er bygget op af pulver og flydende fibre og når disse to ingredienser blandes og mixes, får man en fast marcipan lignende masse. Denne masse kan normalt tilsættes op til 50 % protein. Sådan en sag vil dog blive tør og tung, men det er et valg man tager. Går man efter max protein, så er en plain core bar uden overtræk den retning, man skal gå i. Men her skal man dog ikke forvente en luksus oplevelse. Mange vælger derfor at pålægge lidt karamel, noget crunch samt et lag chokolade og derved falder proteinindholdet ned til 30-33 %. Dette er stadig højt, men så har man stadig en velsmagende bar. Her adskiller vores Organic Bar sig fra det traditionelle ved at være opbygget af ingredienser som rosiner, dadler, mælkeprotein, glutenfri havregryn, mandler, rørsukker, kokosmel, kakaosmør, sødmælkspulver, kakaomasse, kakaopulver, honning og salt. Her er der altså ikke plads til 50 % protein, da vores kerne er opbygget af ingredienser som i bund og grund giver smag til selve baren. 

Hvordan har I sikret den gode smag?

Det har vi gennem nøje testning af ingredienser og smagssammensætninger. Derudover har vi valgt at komme et ekstra lag chokolade på vores bar, så der er et dobbeltlag, hvilket gør, at oplevelsen bliver helt unik.

Er planen, at der skal lanceres flere økologiske produkter?

Økologi er ved at have rigtig godt fat i os danskere - specielt inden for dagligvarehandel - i mange tilfælde er prisforskellen også tæt på at være elimineret. Dette kan vi dog ikke helt sige om vores proteinbars endnu. Derfor er det også vigtigt for os at gennemgå den feedback, som vi får på produktet og dermed kunne vurdere om det er en bar, som er faldet i god jord. Det er naturligvis en selvfølgelig for os, at vi gerne vil lave flere økologiske produkter, men det er selvfølgelig vigtigt for os at høre fra vores kunder om feedbacken på de to første Organic Bars er god. 

organic_final

 

Read on